Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

vrijdag 20 mei 2016

Raadsleden presenteren plannen voor zwemplek Marineterrein

Het kan verkeren. Zo schrijf je 's ochtends over de vele claims op het water in de haven van het Marineterrein, en zo laat het Parool diezelfde dag nog weten dat enkele raadsleden van de drie collegepartijen in Amsterdam de haven als zwemplek wil aanwijzen. In het stukje lijkt het net of de betreffende raadsleden dit zelf bedacht hebben, maar al vanaf de eerste berichten over het vrijkomen van het terrein voor de stad zijn er voorstellen voor een staddsstrand, een drijvende zwembadbak of gewoon een eenvoudige plonsplek.
Verschillende studenten, het Buurtplatform Kattenburg/Marineterrein en andere organisaties hebben deze plannen al eerder naar voren gebracht. Daarnaast was Waternet dit jaar sowieso al van plan het water in het haventje te gaan monitoren op zwemkwaliteit en heeft Rademacher de Vries Architecten, die de zogenaamde Amsterdecks ontwikkelde, de vlonders voor het Marineterrein bij wijze van spreke al klaarliggen. Zie ook mijn stukje over deze plannen.
Maar laten we hierover niet te zuur doen en de politici hun momentje gunnen en daarnaast vooral blij zijn dat het momentum lijkt te ontstaan om daadwerkelijk dit jaar al een zwemlocatie op het Marineterrein te verwezenlijken.
Typerend is wel dat Marianne Poot van de VVD een permanente horecaplek in het kleine parkje op de Voorwerf lijkt te willen. Een wisselende invulling van de horeca door middel van foodtrucks (zoals in de plannen ook enkel genoemd wordt) lijkt me hier meer op z'n plaats. Ondernemer Koen Vollaers van Pension Homeland kan hier misschien iets betekenen, aangezien deze volop ervaring heeft met dit fenomeen door zijn succesvolle food festival 'Rollende Keukens'.
Vandaag presenteren de 'initiatiefnemers' de volledige plannen.



Van Parool.nl:

'Maak zwemplek van water naast Scheepvaartmuseum'

Naast het Scheepvaartmuseum baantjes trekken in het Oosterdok. Wat coalitiepartijen D66, VVD en SP betreft is dat deze zomer al realiteit.

DOOR: DAVID VAN UNEN 19 MEI 2016, 18:59

Raadsleden Marianne Poot (VVD), Hans Glaubitz (D66) en Nelly Duijndam (SP) dienen vrijdag een initiatiefvoorstel in dat verzoekt te onderzoeken of de grasstrook tussen Pension Homeland en het Scheepvaartmuseum ingericht kan worden als niet-officiële zwemplek. Van dergelijke plonsplaatsen wees Amsterdam er in maart al een aantal aan, maar wat het drietal betreft is ook het marineterrein daarvoor geschikt.
Aan het college wat het voorstel betreft de taak te onderzoeken of er faciliteiten zoals zwemtrappen, bodembekleding of een helling geplaatst kunnen worden bij Pension Homeland of elders op het Marineterrein. Op het veldje naast Pension Homeland is plaats voor foodtrucks of andere catering, hoewel het ondernemers wat Poot betreft vrij staat een grotere horecagelegenheid op de plek te beginnen. 


Beschut
Het terrein is nu nog in handen van het Rijk maar Poot verwacht dat gesprekken over de bestemming ervan niet te veel problemen op zullen leveren. "Zowel het Rijk als Amsterdam hebben de wens het Marineterrein veel meer bij de stad te betrekken. Het terrein is een van de weinige plekken die heel dicht bij de stad ligt, maar toch beschut. Wat is mooier dan op zo'n plek te kunnen zwemmen?"
Duijndam (SP) ziet op haar beurt ook een pluspunt in de te plaatsen zwemtrappen. Daarmee is het ook voor mensen die per ongeluk in het water belanden, eenvoudig er weer uit te klauteren. "Als het straks daar werkt, waarom dan niet ook elders in de stad? Op plekken met veel uitgaanspubliek bijvoorbeeld."
Poot verwacht dat het voorstel nog voor het zomerreces door de raad gaat, waarna het onderzoek naar de mogelijkheden op het Marineterrein kan starten. Daarna is het volgens haar misschien al in augustus mogelijk pootje te baden naast het Scheepvaartmuseum.


----------------------------------------------------------

UPDATE:

Het complete voorstel ziet er als volgt uit:

Initiatiefvoorstel van de raadsleden Poot (VVD), Duijndam (SP) en Glaubitz (D66) inzake het faciliteren van een zwemplek op het Marineterrein

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen:
Gezien het initiatiefvoorstel van de raadsleden mevrouw Poot (VVD), mevrouw Duijndam (SP) en de heer Glaubitz (D66), getiteld: ‘Zwemmen op het Marineterrein’, 
Mede gezien de bestuurlijke reactie op het initiatiefvoorstel en de behandeling in de raadscommissie voor Financiën en Waterbeheer;

besluit:
I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel;
II. het college van burgemeester en wethouders op te dragen:
Te onderzoeken of bijvoorbeeld de grasstrook tussen Pension Homeland en het Scheepvaartmuseum op het Marineterrein kan worden aangewezen als niet-officiële zwemplek, evenals andere potentiele locaties op het Marineterrein, waarbij de passagiersvaart, inclusief ligplekken, niet mag worden gehinderd;
Daarbij te betrekken of de nodige voorzieningen en faciliteiten kunnen worden geplaatst om het zwemmen mogelijk te maken, waaronder zwemtrappen, bodembekleding, eventueel een helling en andere faciliteiten die het college noodzakelijk acht om zwemmen aldaar veilig mogelijk te maken, inclusief een onderzoek om vast te stellen of de kwaliteit van het zwemwater voldoende is om veilig zwemmen mogelijk te maken;
Eventuele kosten te dekken door dit voorstel te betrekken bij de eerder gedane aankondiging van het college om op meer plekken in Amsterdam zwemplekken te realiseren;
Te onderzoeken of het mogelijk is op het aanliggende grasveld direct ten zuiden van Pension Homeland de aanwezigheid van beperkte cateringvoorzieningen toe te laten, zoals een foodtruck.
III. kennis te nemen van de bestuurlijke reactie op het initiatiefvoorstel.

Wettelijke grondslag
Gemeentewet art. 147a, lid 1

Initiatiefvoorstel
Onlangs maakte het college van burgemeester en wethouders bekend dat de gemeente Amsterdam meer niet-officiele zwemplekken in Amsterdam gaat faciliteren. Deze nieuwe zwemplekken, voorzien van trappen om in en uit het water te gaan en eventueel bodembedekking, komen vooral langs de Amstel. Onder andere in de omgeving van de nieuwe woonwijk Amstelkwartier zal een zwemplek worden aangelegd. Uit onderzoek van bureau Onderzoek en Statistiek is immers gebleken dat maar liefst 1 op de 3 Amsterdammers regelmatig zwemt in het Amsterdamse open water. Wat de VVD, SP en D66 betreft ontbreekt in de goede plannen van het college één kansrijke zwemplek, die zelfs slechts op basis van de naam en nautische historie niet mag ontbreken: het Marineterrein.
Het Marineterrein is een stuk Amsterdam dat steeds meer bij de stad gaat horen. In mei 2013 werd bekend dat de Koninklijke Marine, die sinds 1665 gebruik maakt van het complex, het terrein stap voor stap zal gaan verlaten. Inmiddels worden steeds meer delen van het terrein opengesteld voor het publiek. Het terrein biedt nu onderdak aan verschillende start-ups, horeca en tot juli van dit jaar aan vergaderingen in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Het Marineterrein wordt dus geleidelijk steeds meer een volwaardig onderdeel van het openbare leven in Amsterdam. Desondanks blijft het Rijk voorlopig eigenaar van het Marineterrein, waardoor eerst zal moeten worden onderzocht en overlegd of het mogelijk is een zwemplek aan te leggen op het Marineterrein. 
De VVD, SP en D66 zijn van mening dat het Marineterrein goed is toegerust om als zwemplek te worden gebruikt en dat de aanleg of het faciliteren daarvan kan bijdragen aan een snelle inlijving van het Marineterrein in het Amsterdamse straatbeeld en openbare leven. De ligging van het terrein in het centrum van Amsterdam biedt eveneens volop kansen om schaarse publieke ruimte als zwemplek in te richten, waardoor velen er gebruik van kunnen maken. Vooral de grasstrook ten westen van Pension Homeland en ten oosten van het Scheepvaartmuseum is, wat de VVD, SP en D66 betreft, goed geoutilleerd om als zwemplek te worden ingericht, gezien het besloten karakter van de inham in het water aldaar. Met snelle aanpassingen, zoals de aanleg van zwemtrappen, bodembekleding en eventueel een korte geleidelijke aflopende helling kan dit groene stukje relatief snel als zwemplek worden ingericht. Uiteraard onderschrijven de VVD, SP en D66 graag dat ook andere locaties op het Marineterrein mogelijkerwijs geschikt zijn om als zwemplek te fungeren. Deze kunnen als uitvloeisel van dit initiatiefvoorstel eveneens in kaart worden gebracht. 
Veiligheid, zowel voor zwemmers, andere gebruikers van het Marineterrein en de mensen op of in het water, blijft vanzelfsprekend voorop staan. Los van de recreatieve waarde van de zwemplek kan de aanwezigheid van zwemtrappen ervoor zorgen dat mensen die per ongeluk in het water terecht komen makkelijker er uit kunnen klimmen, waardoor de veiligheid toeneemt. Ten aanzien van de veiligheid is het van belang dat in het onderzoek naar de mogelijke zwemplekken wordt meegenomen dat de scheepvaart en de zwemmers duidelijk gescheiden moeten worden, eventueel door afzetting van het zwemgebied. Bovendien moet de zwemplek niet ten koste gaan van ligplaatsen voor de passagiersvaart. Het is eveneens van belang dat de kwaliteit van het zwemwater voldoende is om veilig zwemmen mogelijk te maken.  
De VVD, SP en D66 stellen tenslotte voor te onderzoeken of op het aanliggende grasveld op het terrein de aanwezigheid van beperkte cateringvoorzieningen toe kan worden gestaan, zoals een foodtruck, waardoor de zwemmers eventueel wat te eten of drinken kunnen kopen. 

Blogarchief