Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

woensdag 26 april 2017

Vluchtelingen, foodhal, duurzame school en lichtpaleis op Marineterrein

Ook dit jaar verschenen er weer flink wat studentenontwerpen voor het Marineterrein. Gezien de grote hoeveelheid pik er af en toe een leuke uit en zal ik nu wat korter ingaan op enkele, mijns inziens minder geslaagde ontwerpen.
Marta Meijer, student aan de TU Delft produceerde al eerder dit jaar een schitterend ontwerp voor een verplaatsbaar drijvend openluchttheater. Dit mag van mij direct uitgevoerd worden! Echt heel mooi en passend in de huidige opzet van het terrein.

Nieuwe ontwerpen
De afgelopen maanden verschenen er van de TU Delft ook nog ontwerpen voor een school met zonnepanelen, een 'community center' voor onder andere vluchtelingen, een soort overbrugging over de haven met een foodhal en een gigantisch lichtpaleis tussen de bestaande bebouwing. Niet allemaal even goed uitvoerbaar of gewenst, maar met af en toe mooie details of slimme ideeën. Klik op de namen van de studenten om de complete verslagen te bekijken op de site van TU Delft.

Overbrugging haven met foodhal
Dit voorstel van Marien Teeuw is zeer origineel van vorm met karakteristieke zuilen van hout en een beloopbaar dak. Binnenin is plaats voor horeca in de vorm van een foodhal zoals die in Oud-West al bestaat.




School met zonnepanelen
Frédérique Sanders plaatst een school met een zichzelf aan de zon aanpassend dak op het terrein. De dakelementen draaien gedurende de dag met de zon mee. Sanders hergebruikt gebouw 039 (het huidige Legeringsgebouw) voor haar ontwerp. Iets wat studenten van de HvA al eerder voorstelden.




Buurtgebouw voor vluchtelingen
Ilse Janmaat creëerde een 'community center' waar oorspronkelijke bewoners en vluchtelingen samenkomen om de integratie van nieuwe Nederlanders te kunnen versnellen. Daarnaast moest het gebouw een upgrade voor het terrein zijn.




Lichtpaleis
Mariano Giulio stelt een tijdelijk bouwwerk voor dat tussen de gebouwen wordt geplaatst. Het is geïnspireerd op Italiaanse constructies uit de Barok die gebruikt werden om festiviteiten en festivals op te luisteren. Het geheel bestaat uit houten staketsels, metaaldraad en verlichting. Het doet me een beetje denken aan de huisvlijt die we tijdens het EU-voorzitterschap langs de muur van het terrein hebben mogen aanschouwen, maar de verlichting ziet er in ieder geval erg vrolijk uit.





Blogarchief