Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

donderdag 20 juli 2017

Principenota over toekomst Marineterrein is rond - College van Burgemeester en wethouders akkoord



Principenota zonder brede blik
Vandaag werd dan eindelijk de langverwachte Principenota over de toekomst van het Marineterrein gepubliceerd. Voor wat ik zo snel heb kunnen lezen ziet het er op onderdelen redelijk positief uit. Het enige probleem is dat er weinig visie uit spreekt. Er is bijna niet met een bredere blik naar geheel Kattenburg of daarbuiten gekeken. De nota blijft steken op een vrij economische kijk op de 13 hectare achter de muur. Veel bedrijvigheid en vooralsnog weinig voorzieningen en woningen in de mix. 
De bestaande woonfunctie van Oostelijk Kattenburg blijft slechts dat en het Marineterrein 'sluit daar met een eigen karakteristiek op aan'. Creatief taalgebruik, maar er staat eigenlijk dat de werkelijke integratie van de twee delen, inclusief een plan voor de nu problematische snelweg die er tussendoor loopt, niet echt in de planning zit.
Maar dit is pas de basis, dus wie weet komt er meer visie tot uiting in de Nota van Uitgangspunten. Probleem van zo'n vaag begin is natuurlijk wel dat iedere betrokkene er zijn of haar speerpunt uitpikt en de boel nog meer verwaterd kan raken.

Opvallende punten
Dit zijn voor mij de meest in het oog springende voorstellen:

  • De 50/50 verhouding blijft gehandhaafd. Dat wil zeggen dat slechts 50% van de oppervlakte bebouwd zal worden. 
  • Geen groot park, maar het huidige parkje op de Voorwerf blijft en verder wat 'pocketparks'.
  • Er komt voornamelijk ruimte voor innovatieve bedrijven, onderwijs en wetenschap. Daarnaast is er ook wat ruimte voor culturele en maatschappelijke voorzieningen.
  • Een klein gedeelte reserveren voor woningen.
  • Het terrein wordt autovrij.
  • Veel openbare sportvoorzieningen.
  • De muur blijft grotendeels staan, maar kan overbouwd of plaatselijk doorgebroken worden.

Startpunt naar meer?
Ik mis dus een bredere visie met een integrale kijk op wat Kattenburg, de andere Oostelijke Eilanden en de stad als geheel nodig heeft (zoals aanpak Kattenburgerstraat en een algehele energietransitie), maar ik vind het een redelijk positief startpunt.
Later meer!

Download de Principenota hier: Principenota-Marineterrein-Amsterdam (pdf)