Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

dinsdag 21 november 2017

Directe verbinding tussen Marineterrein en Centraal Station 2,5 jaar afgesloten



Bruglocatie
Een klein jaar geleden schreef ik al eens over de onhandig gekozen plek van de (tijdelijke?) Commandantsbrug van het Marineterrein naar de Dijksgracht. Uiteindelijk was ik toch wel positief over deze brug, omdat het zicht vanaf de kade op het terrein richting Nemo (de andere optie voor een bruglocatie) op deze manier voorlopig ongeschonden is gebleven en de grote hordes toeristen en andere bezoekers het terrein gelukkig nog steeds slecht weten te vinden. Er heerst hier nog immer relatieve rust.

College van Rijksadviseurs
In maart 2014 stelde het College van Rijksadviseurs al dat de keuze voor een brug richting Dijksgracht vooral leek gericht op stimulering van de kop van de Dijksgracht en dat een brug naar Nemo het Marineterrein veel beter zou ontsluiten. De gemeente hield echter haar poot stijf en koos voor de huidige locatie.

Commandantsbrug 2,5 jaar vrijwel nutteloos
Echter nu blijkt er dat men misschien toch beter voor een bruglocatie richting Nemo had kunnen kiezen. De braak liggende bouwlocatie op de kop van het Oosterdokseiland is dit jaar gegund aan Booking.com, dat er zijn hoofdkantoor gaat vestigen. Een giga-bouwproject op een locatie met weinig ruimte voor de benodigde logistiek. Om de bouw toch zo goed mogelijk te faciliteren haalt de gemeente de Oosterdoksdraaibrug (tussen Dijksgracht en Oosterdokseiland) vanaf begin 2018 voor 2,5 jaar uit de running en is de directe verbinding tussen Marineterrein en Centraal station dus verdwenen. Nu had je natuurlijk op je klompen kunnen aanvoelen dat een dergelijke bouwlocatie met het aantrekken van de economie spoedig ontwikkeld zou gaan worden, maar blijkbaar heeft men dit bij de keuze voor de uiteindelijke locatie van de Commandantsbrug niet ingecalculeerd. De rust op het Marineterrein is wellicht voor een flinke periode extra goed verzekerd. Dat dan weer wel!