Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

vrijdag 10 november 2017

VVD maakt zich zorgen over mogelijkheden tot inspraak rond Marineterrein

Gisteren werd in de Gemeenteraad van Amsterdam een motie (een initiatief van GroenLinks) aangenomen waarin werd besloten om de verdere besluitvorming aangaande het Marineterrein uit te stellen tot na de Gemeenteraadsverkiezingen van 23 maart 2018.

Hieronder een videoverslag van 19 minuten met daarin de standpunten van de verschillende partijen in de raad. Opvallend is dat juist de VVD zich zorgen maakt over de mogelijkheden tot inspraak door bewoners.

Onder de video de standpunten nog eens kort samengevat.



Standpunten:
GroenLinks vraagt meer tijd voor plannen en besluitvorming. Daarnaast wil men wel werkgelegenheid op het terrein, maar dan kleinschalige bedrijven en geen 'topmilieu' zoals Google of Facebook. Ook ziet men graag culturele en maatschappelijke voorzieningen verschijnen. De motie pleit ook voor aanzienlijk meer woningen dan de 20% in de Principenota.
D66 wil wel wat meer woningen, maar neemt genoegen met (minimaal) 35%. Daarnaast ziet men graag een grote hoeveelheid bedrijven, maar niet perse de grote tech-reuzen.
PvdA heeft ook geen bezwaar tegen bedrijvigheid, maar wil vooral meer (betaalbare) woningen in de mix.
VVD houdt vast aan het 'topmilieu'. Deze partij wil uiteindelijk wel wat meer woningen op het terrein. Men steunt hierin de (uiteindelijk verworpen) motie van D66. De VVD heeft wel zorgen over het participatietraject rond de planvorming en vraagt de wethouder de Gemeenteraad duidelijk te maken hoe de inspraak tot aan de verkiezingen geregeld gaat worden.
Wethouder Van der Burg van Grondzaken (VVD) stelt dat het terrein nog niet gekocht is door de Gemeente (RijksVastgoed is op dit moment nog de eigenaar). Hij geeft aan dat de gemeente door zal gaan met gesprekken met omwonenden. Verder wijst hij nog op het feit dat de gemeente de planologische uitgangspunten duidelijk moet hebben vóór 1 juli 2018.