Marineterrein Amsterdam

Een onafhankelijk blog van een Kattenburger over de herontwikkeling van het Marineterrein Amsterdam. Van een gesloten enclave naar een plek voor iedereen. Blog Marineterrein gaat door als marinekwartier.com

dinsdag 6 oktober 2015

Prins Bouw plaatst ramen in Gebouw 27E op Marineterrein

Prins Bouw heeft foto's online gezet van het plaatsen van de eerste ramen in Gebouw 27E. Een mijlpaaltje in de verbouwing.



Uitleg over het gebouw door Bureau SLA dat voor het ontwerp tekende:
Gebouw 027E staat direct tegenover het NEMO aan het water. Het maakt deel uit van een ensemble van twee ooit identieke slabs, verbonden met een éénlaagse laagbouw. Het gebouw heeft gediend voor technisch onderwijs aan militairen. Geheel volgens de “Vijf Punten van een Nieuwe Architectuur” van architectuurgoeroe Le Corbusier zijn de beide onderwijsgebouwen uit 1962 van de grond verheven. De kolommen waar het gebouw op rust (‘pilotis’) waren in die periode dankbare elementen voor sculpturale expressie. Zo ook bij gebouw 27. De rest van het gebouw bestaat uit een grid van kolommen, vloerbalken en vloeren met gemetselde kopgevels. Een betonnen noodtrap keert zich naar het water. Alle beton is in het werk gestort: de planken van de bekistingen zijn nog mooi leesbaar in het zichtbare beton. De toegang bevindt zich onder de kolos in een subtiel ingebedde entreepartij. Van Gebouw 027E is geen cultuurhistorische analyse gemaakt. Zonder daarop een voorschot te nemen is de verwachting dat dit niet direct een rijksmonument zal worden. Dat betekent niet dat het geen waardevol gebouw kan worden. Zoals toen maken ze ze niet meer. Door het bureau Marineterrein is onderzocht hoe dit deel van gebouw 27 geschikt gemaakt kan worden voor nieuw gebruik, met als aanleiding het Nederlandse voorzitterschap van de EU in 2016. De conclusie is dat Gebouw 027E zich goed leent voor transformatie, zowel voor tijdelijk als voor permanent gebruik.

Blogarchief